De vijf tips die jouw fotografie kunnen verbeteren!

Dus je bent klaar om de wereld van de fotografie aan te pakken! Misschien heb je net een nieuwe camera gekocht, of misschien heb je er altijd al een gehad en heb je eindelijk besloten dat je hem gaat leren gebruiken. Of je wilt beter gebruik maken van de camera van je mobiele telefoon. Fotografie is een fantastische hobby, en voor sommige, een carrière. Maar net als met alles is er werk voor nodig om het goed te doen. De kans is groot dat je al weet hoeveel informatie er te vinden is over fotografie, en misschien weet je niet eens waar je moet beginnen. Maar maak je geen zorgen. We hebben een aantal eenvoudige tips die je zullen helpen de basisbeginselen van fotografie te begrijpen om je op weg te helpen.

 

1. Een belangrijke tip voor fotografie: Licht

Het belangrijkste dat je moet begrijpen als je voor het eerst met fotografie begint, is licht. Licht is alles als het gaat om het maken van een goede foto.

Ook al ken je je camera door en door, ken je alle juiste instellingen en alle trucjes uit het boek, als je niet weet hoe licht je foto’s beïnvloedt, zul je geen mooie foto’s maken.

Licht kan letterlijk je foto’s maken of kraken. Dit wil niet zeggen dat u geen goede foto’s kunt maken in minder dan ideale lichtsituaties. Als je weet hoe je alle soorten licht kunt gebruiken en ermee kunt werken, kun je altijd goede foto’s maken.

 

2. De belichtingsdriehoek

Het eerste waar je jezelf vertrouwd mee moet maken is wat men noemt “de belichtingsdriehoek”. Een van de belangrijkste tips voor fotografie is dit onder de knie krijgen. Dit is gewoon een mooie manier om te spreken over de drie basismanieren waarop de sensor van je camera licht ontvangt. Hieronder volgt een zeer eenvoudige beschrijving van elk onderdeel van de belichtingsdriehoek:

belichtingsdriehoek

Diafragma: Diafragma is een term die wordt gebruikt om aan te geven hoe open of gesloten de opening in je lens is. Hoe meer het diafragma open staat, hoe meer licht er binnenvalt. Hoe meer het diafragma gesloten is, hoe minder licht. Je diafragma bepaalt ook hoeveel van je foto scherp is, ook wel het brandpunt van je foto genoemd. Lees hier meer over diafragma!

ISO: ISO is hoe gevoelig de sensor van je camera is voor licht. Met een hogere ISO-waarde kunt u foto’s maken in donkere situaties. De ISO-waarde beïnvloedt echter ook de hoeveelheid “ruis” of korrel in je foto. Hoe hoger de ISO, hoe meer digitale ruis. U kunt hier meer lezen over ISO.

Sluitertijd: De sluitertijd geeft aan hoe lang de sluiter van je camera open blijft staan. De sluiter werkt als een soort gordijn dat open en dicht gaat om licht binnen te laten. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer het “gordijn” open blijft en hoe meer licht. De sluitertijd beïnvloedt echter ook het vermogen van de camerasensor om beweging te bevriezen. Snellere sluitertijden zijn nodig om een bewegend onderwerp te bevriezen, terwijl een langere sluitertijd zal resulteren in bewegingsonscherpte in uw foto.

 

3. Laatste belangrijke tip voor fotografie: Focus

Leren scherpstellen is een ander belangrijk tips voor fotografie. Je camera is waarschijnlijk standaard ingesteld om automatisch het scherpstelgebied voor je foto’s te selecteren. Dat betekent dat wanneer je de ontspanknop half indrukt, je camera automatisch probeert te detecteren op welk deel van het kader volgens hem moet worden scherpgesteld. Leren om je eigen focuspunt in te stellen zal een van de grootste stappen zijn om je foto’s naar het volgende niveau te tillen. Maar dit zal je wel lukken!

 

Afsluiting

Ik ben al een tijdje bezig met fotografie en editen. Ik vind het leuk om te spelen met de foto’s om zo een unieke edit te creëren. Ik gebruik Adobe Lightroom Classic en heb mijn eigen presets.

 

[twenty20 img1=”26848″ img2=”26844″ width=”45%” offset=”0.5″ before=”Before” after=”After”]

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *